Zenés hajókirándulás

Csodálatos élményben volt részünk, amikor a Fulbright Hungary meghívásának köszönhetően a 25 éves jubileumát ünneplő szervezetet és vendégeiket szórakoztattuk 2017. május 19-én, egy dunai hajókiránduláson, Gyárfás István, alias “Gyafi” közreműködésével. Köszönjük a Fulbright Hungary megtisztelő meghívását!

Beindult a “dixie szezon”

A zenekar idén már több sikeres fellépésen van túl (pl. januárban a Jacek atya vendégszereplésével a Domonkos Caféban játszottunk, márciusban a Postás üdülőben és a debreceni csillagászok jubileumi rendezvényén, áprilisban a bábolnai Sonkafesztiválon). A kevesebb fellépés miatti “ráérősebb” téli-kora tavaszi időszakot próbákra, repertoárunk frissítésére, bővítésére használtuk fel. A közeljövőben újra “besűrűsödnek” a fellépések. Április 30.-án 19 órától A jazz világnapja alkalmából a Sikk klub-ban lépünk fel. Május 5-én 19 órától a II. Debreceni Jazz Hétvégén a Modemben játszunk.
Május 19 -én a Budapest rendezvényhajón hangzik fel a zenénk a Fulbright Alapítvány zártkörű jubileumi rendezvényén.
Május 28-án 14.30-tól Bihardiószegen a Bakator Bor és Gasztrofesztiválon lehet hallani a DDJB-t.
Mindenkit szeretettel várunk!
(Júniustól további izgalmas fellépések várnak ránk, és két külföldi meghívást is kaptunk a nyárra.)
 

A Debrecen Dixieland a Debreceni Értéktárban!

Zenekarunk a Debreceni Értéktár Bizottság döntése alapján része lett Debrecen Értéktárának! Ez Hajdú Bihar megye Aranyérme, a Csokonai Díj és a Debrecen Kultúrájáért Díj után újabb rangos elismerés számunkra! “A Debreceni Értéktár Bizottság munkáját a 2012. július 1-től hatályos magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján végzi, melynek fő célja a magyar nemzeti értékek, és ezen belül a hungarikumok összegyűjtése, védelme, támogatása és megismertetése, ezzel is erősítve a nemzeti tudatot és gazdaságot. A törvény elfogadásával párhuzamosan országos, megyei és helyi szinten is szerveződik az a feltáró munka, amely a magyar értékek gyűjtését, megőrzését szolgálja. A települési értéktárak – így a Debreceni Értéktár is – a nemzeti értékpiramis első lépcsőfokát alkotják. A Debreceni Értéktár a város területén fellelhető nemzeti értékeket tartalmazó gyűjtemény.”

Isten veled, Marci bácsi

Úgy látszik, a 2017. év sem múlik el gyász nélkül. Január 26-án kaptuk a hírt, hogy alapító harsonásunk Fejes Márton, aki 1984-1994 között játszott velünk, rövid súlyos betegség után 72 éves korában itt hagyott bennünket. Emlékét még ma is őrzik a régi kották, hiszen az együttes alapítása után ő volt az, aki a legtöbb számot, hangszerelést lejegyezte. Akkurátus, mindenki számára jól értelmezhető, összetéveszthetetlen kottái jelentették az együttes repertoárjának gyors gyarapodását. “Isten veled, Marci bácsi” bővebben

Domonkos dixieland

A Domonkos-rend 800. jubileumi évét rendhagyó módon – ahogy vendéglátónk, Jacek atya fogalmazott – nem gregorián zsoltározással zárta, hanem egy vidám hangulatú dixieland kávéházat rendezett be 2017. január 14-én a Füredi úton. A II. János Pál terembe érkeztek azok a lelkes jazzrajongók, akiknek a Domonkos rendhez is van kötődésük. Igazi csemege és a koncert fénypontja volt, mikor az addig csak egyházi szolgálatáról ismert Jacek atya csatlakozott hozzánk egy klarinéttal és 14 év után eljátszotta velünk kedvenc számát. Köszönjük az élményt!

JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólista 2016 – …benne vagyunk!

Nem szoktunk még hozzá, hogy az országos jazz-, vagy bármilyen média berkeiben emlegessék csapatunkat, vagy annak bármelyik tagját. Ami azonban 2016. január 2-án megjelent a JazzMa oldalain, az nagyon nagy büszkeséggel tölt el bennünket. Történt ugyanis, hogy a hazai jazz zenei portál most először szavaztatta meg a hazai jazz-muzsikusokat. A „prominensek” közül végül is 83-an adták le szavazatukat 2016. december 26-án éjfélig.  “JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólista 2016 – …benne vagyunk!” bővebben

Dixieland muzsika a plébánián!

Nem állunk le 2017-ben sem. Szeretettel várunk minden kedves jazzrajongót a Domonkos-rend 800. jubileumi évének lezárása alkalmából rendezendő fellépésünkre a Szent László Római Katolikus Domonkos Plébánia II. János Pál termébe (Debrecen, Füredi u. 6.) 2017. január 14-én, 19:00 órától! Jegyek a sekrestyében és az irodában vásárolhatók 500 Ft-os áron. “Dixieland muzsika a plébánián!” bővebben

Sikeres kirándulás

2016. november 26-án a debreceni Pásti utcai Zsinagógában végeztünk zenei kísérletet. A Debreceni Zsidó Hitközségnek régóta okoz hiányérzetet, hogy a városnak nincs egy klezmer zenekara. Nagyjából fél évet szántunk rá, hogy Heller Zsolt javaslatára megpróbálkozzunk ezt a hiányt pótolni. Hosszas kutatás és próbálkozás után döntöttünk úgy, hogy inkább nem veszünk klezmer köpönyeget, hanem azt csináljuk, amit már több, mint 30 éve sikerrel művelünk. Jó döntés volt.

“Sikeres kirándulás” bővebben

Stílusok találkozása, avagy kirándulás a klezmer világában

A Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara bemutatja a Debrecen Dixieland Jazz Band legújabb, egyedülálló vállalkozását. Az együttes 2016. november 26-án 18:00 órakor kísérletet tesz a zsidó hagyományokból táplálkozó zene és a dixieland muzsika “házasítására”. A debreceni Pásti Utcai Zsinagógában (Pásti u. 4.) várjuk az érdeklődőket. Debrecenben még nem volt ilyen, mi már nagyon készülünk, érdekes a két zenei világ ötvözése. Jegyek a Bajcsy-Zsilinszky utcai irodában kaphatók elővételben 1.000 Ft-os áron, illetve a helyszínen 1.500 Ft-ért. (info)

“Stílusok találkozása, avagy kirándulás a klezmer világában” bővebben

Thanksgiving-dixie az Amerikai Kuckóban

2016. november 24-én 17:00 órától a debreceni Amerikai Kuckó szervezésében Hálaadás alkalmából lépünk fel a Bem téri Méliusz Könyvtárban. Az eseményen egy Roma Folk Tales könyvecske illusztrációinak a kiállítását is megtekinthetik, amin a rajzokat készítő gyerekek is részt vesznek majd. A jó hangulat garantált, várunk mindenkit! Addig is a cikkben megtekinthető legutóbbi fellépésünk videófelvétele, melyet ezúton is köszönünk a debreceni Amerikai Kuckónak.

“Thanksgiving-dixie az Amerikai Kuckóban” bővebben